Els fisioterapeutes avaluen, plantegen i duen a terme programes de rehabilitació (tractament) per millorar i recuperar les funcions motores, maximitzar el moviment, alleujar les síndromes doloroses i tractar i prevenir les alteracions físiques associades a malalties, lesions i altres discapacitats. Apliquen un ampli ventall de tècniques, com el moviment i els mitjans físics. Té un paper important també en la prevenció de les lesions.

En el nostre cas, treballem molt amb teràpia manual, tractament dels teixits tous mitjançant massoteràpia profunda, i ho complementem amb alguns mitjans físics com poden ser l’electroteràpia.

De fet, la fisioteràpia té molts camps d’actuació, com pot ser la traumatologia, la patologia respiratòria, pediatria, reumatologia, neurologia…

De fet, la fisioteràpia té molts camps d’actuació, com pot ser la traumatologia, la patologia respiratòria, pediatria, reumatologia, neurologia…

L’osteòpata utilitza les mans com a única i principal eina. Aquestes mans han hagut de ser entrenades prèviament per detectar els micromoviments que es produeixen en els teixits i les seves disfuncions amb les quals poder arribar a un diagnòstic precís que serà la base del tractament osteopàtic.

És cabdal per un bon diagnòstic osteopàtic la biomecànica, la neuro-anatomia, la psicobiologia, la patologia i la correspondència entre estructura i funció.

Tot i que el tractament és global, es poden diferenciar tres tractaments en osteopatia:

  • Estructural: especialment dirigit a trastorns de les estructures òssies, musculars i articulars.
  • Visceral: que està interessat en òrgans com el fetge, el ronyó, l’estómac…
  • Cranial: que insisteix en la noció de mobilitat dels ossos del crani i aborda el desenvolupament del nounat, el nen, així com els trastorns funcionals de l’adult.

L’acupuntura és una de les tècniques més importants de la medicina tradicional xinesa i s’utilitza amb freqüència per tractar el dolor, alleugerir l’estrès o l’ansietat, millorar problemes del son… Nosaltres rara vegada l’utilitzem com una tècnica aïllada, si no com a complement d’algun altre tractament.

La medicina tradicional xinesa explica l’acupuntura com una tècnica per equilibrar el flux d’energia o força vital, coneguda com a “chi” o “qi”, que es creu que flueix a través de canals (meridians) en el cos i consisteix en la inserció d’agulles molt fines a la pell en punts concrets del cos.

Mitjançant classes grupals o tractaments individuals.

Schroth és un tipus de gimnàstica especialment indicada en els casos d’escoliosis o un augment de corves sagitals (hipercifosi, hiperlordosi…), tot i que es pot utilitzar en tot tipus de persones, doncs amb els seus exercicis tonifiquem la musculatura de tot el tronc en la postura més òptima que puguem aconseguir.

El seu objectiu és el redreçament de la columna vertebral, mitjançant l’auto-estirament, la respiració rotativa i l’estabilització de la tensió isomètrica.

Els exercicis promouen la percepció i el coneixement del cos per part del pacient; les postures i moviments que realitza habitualment.

Mézières treballa en cos en totalitat, fent servir sobretot estiraments globals, que seran diferents segons la postura de base de cadascú.

Segons els nostres amics de l’IFGM, “El tractament pretén retornar la mobilitat global de músculs i articulacions d’una forma progressiva, equilibrant la respiració, estirant les cadenes musculars retretes, millorant la consciència corporal i sempre amb la participació activa del pacient. A més de la seva acció terapèutica a nivell de l’esquena i altres disfuncions múscul-esquelètiques, Mézières té una vocació educativa i preventiva, permetent una reharmonizació de la postura”.

Durant l’embaràs es recomana la preparació del cos a nivell muscular i articular per al moment del part, aconseguint reduir el nombre d’episiotomies, llàgrimes i naixements instrumentals. Es treballarà la mobilització pèlvica, l’estirament i la tonificació de la musculatura del sòl pèlvic, us ensenyarem com realitzar el massatge perineal…

La Fisioteràpia del sòl pèlvic és una disciplina terapèutica que permet avaluar i tractar disfuncions del sòl pelvià tant a nivell de problemes de pèrdues d’orina, prolapses, debilitat muscular, etc., que acompanya a la dona en el post-part i durant la menopausa.

El Mètode Poyet és una teràpia manual que permet l’harmonització de les diferents estructures que formen el nostre cos, la restauració de la motilitat òssia, i amb ella la millora de la capacitat del nostre cos d’adaptar-se a la multitud d’agressions a les quals està sotmès diàriament.

El nom del mètode honora al seu creador, Maurice Poyet, fisioterapeuta format en Osteopatia i Acupuntura.

El Mètode Poyet s’emmarca dins de les anomenades teràpies holístiques, és a dir, té en ment en tot moment la globalitat de l’organisme, considerant-lo com una unitat i no com un conjunt d’elements que funcionen independentment els uns dels altres.

Una de les característiques del mètode és la tensió manual necessària per al diagnòstic i correcció, éssent aquesta molt lleugera isuau. Poyet va dir: “Per escoltar, la pressió de la nostra mà no ha de ser superior a la d’una papallona quan es posa sobre una flor”.

La subtilesa del gest corrector fa que la seva aplicació no produeixi dolor,i permet una alta tolerància per part del pacient i una reducció dràstica de les contraindicacions.

La kinesiologia és una disciplina que avalua els desequilibris d’una persona a través de proves musculars. Identifica la naturalesa dels bloquejos (estrès, falta de nutrients, bloquejos estructurals, etc.) i un cop determinat el trastorn, el kinesiòleg utilitza diversos procediments terapèutics per resoldre’l.

El drenatge limfàtic és un tipus de massatge molt suau que es fa amb moviments rítmics i que actua directament sobre el sistema limfàtic. Afavoreix l’eliminació de líquids al mateix temps que ajuda a mantenir el sistema immunitari. A més, activa la circulació i millora l’aspecte de la pell. Entre els beneficis del drenatge limfàtic trobem que ajuda a reduir els símptomes de cames inflades, millora els trastorns circulatoris i la retenció de líquids, actua eficaçment sobre la cel·lulitis i afavoreix la relaxació.

El podem fer manual o bé amb un aparell de pressoteràpia, que es pot adaptar tant a cames i tronc inferior com a braços i tronc superior.

Utilitzem la tecnologia de Winback per beneficiar-nos dels efectes de la diatèrmia. 

Utilitza una corrent d’alta freqüència que opera a 300 KHz, 500 KHz i 1 MHz depenent del mode seleccionat. Aquest corrent no invasiu estimula els mecanismes naturals de reparació del cos, afavorint l’intercanvi cel·lular. En combinació amb l’enfocament manual del terapeuta, ofereix excel·lents resultats de rehabilitació gràcies a la ràpida recuperació de les funcions musculars i articulars. És un bioaccelerador fisiològic.

És un mètode de preparació dels teixits per a la competició o la pràctica d’exercici, de preparació als entrenaments i manteniment pre i post-competició.

S’utilitzen maniobres d’amassament profund de la musculatura, pressions intenses i sostingudes en zones de molta tensió i teràpia articular per alliberar articulacions.

Tot això fa possible l’optimització del rendiment muscular i la millora del rendiment esportiu, una reducció dels temps de recuperació i de la fatiga per preparar la musculatura per a properes sessions. És un mètode molt eficaç per prevenir possibles lesions i possibles adherències.

És una tècnica invasiva utilitzada per eliminar punts musculars dolorosos  (punts gallet), que es poden generar degut a sobrecàrregues, moviments bruscos, …

En la punció seca no s’introdueix cap anestèsic ni cap altra substància. S’utilitza una agulla similar a la d’acupuntura que ens ajuda a que el sistema nerviós central comenci un procés de regeneració del múscul afectat, i que li arribin més nutrients per tal de relaxar-lo en la seva totalitat, fent que així desaparegui el dolor local i també el reflex.

El kinesiotape és un embenat elàstic fi fet de cotó que té la particularitat de poder estirar fins a un 130-140% de la seva longitud original.

Conté una fina capa de cola per a ús mèdic per adherir-se a la pell i permetre que transpiri.

La banda adhesiva té unes ones minúscules que aixequen microscòpicament la pell. Aquest efecte “lifiting” afavoreix el drenatge limfàtic de la zona, permetent que hi hagi un augment de la circulació sanguínia, una major aportació de nutrients, una disminució de la inflamació de les zones afectades, i per tant, una disminució del dolor. 

La cinta s’utilitza també per millorar l’alineació articular, i pot reduir la mala funció d’una articulació influint en grups musculars oposats i en la mobilitat articular.