T’han diagnosticat un càncer? No estàs sol, t’acompanyem durant tot el procés, junts farem aquest camí més fàcil.
La fisioteràpia oncològica té com a objectiu prevenir, pal·liar i tractar els efectes secundaris i seqüeles esperables dels tractaments mèdics, i restaurar els teixits afectats, mantenint així la teva qualitat de vida durant tot el procés oncològic.
“I quan puc començar la fisioteràpia oncològica?” És una pregunta que formuleu molts. Doncs en qualsevol moment del procés , tot i que recomanem iniciar-la just després del diagnòstic, per tal de preparar el cos per a fer front als tractaments oncològics.
És cert que la fisioteràpia oncològica és coneguda pels seus beneficis en el tractament i prevenció del limfedema en el càncer de mama, però no només acompanyem a dones i homes diagnosticats de càncer de mama, també ajudem a millorar la qualitat de vida de qualsevol persona amb càncer, sigui quin sigui el tipus de tumor i la seva localització tumoral (tiroides, cap i coll, cólon i recte, pulmó, pròstata, úter, testicles, cerebral, limfoma, leucèmia, sarcoma, mieloma, fetge, pàncrees, ronyó, bufeta…).
OBJECTIUS SEGONS LES ETAPES DEL PROCÉS ONCOLÒGIC
En cada etapa del procés oncològic en la que et trobis, el fisioterapeuta oncològic es marcarà uns objectius diferents, els quals aniran canviant en funció del teu estat físic i emocional.
Després del diagnòstic:
- Augmentar la capacitat cardio-respiratòria
- Potenciar la musculatura i flexibilitzar les estructures implicades en la cirurgia
- Valorar l’estat físic inicial, amb test específics, per poder realitzar un bon seguiment durant el procés.
- Tractar patologies i disfuncions existents perquè no agreugin o es sumin als possibles efectes secundaris.
- Proporcionar educació sanitària
Durant la quimioteràpia:
Com ja saps la quimioteràpia és un tractament que impedeix la divisió cel·lular, però al ésser sistèmica (és a dir, que viatja pel torrent sanguini i es distribueix per tot el cos) no diferencia entre cèl·lules sanes i cancerígenes, donant lloc als efectes secundaris. La fisioteràpia oncològica aplicada durant aquest tractament t’ajudarà a prevenir-los i pal·liar-los. Els més freqüents, són els següents:
- Fatiga
- Dolor articular i muscular
- Mussitis
- Neuropatia perifèrica per toxicitat
- Edema i limfedema
- Cardiotoxicitat
- Neutropènia i mielosupressió
- Incontinència urinària
- Disparèunia (dolor durant les relacions sexuals)
Durant la radioteràpia:
La radioteràpia pot causar efectes secundaris durant el tractament o fins i tot mesos després. La seva severitat va directament relacionada amb la quantitat de dosis acumulada de radiació.
Podem realitzar tècniques de fisioteràpia oncològica durant la radioteràpia, però en cap moment damunt la zona radiada, així que veuràs que treballarem a distància, buscant la prevenció dels següents efectes secundaris:
- Fibrosis i retraccions
- Adherències
- Limfedema
- Cardio+toxicitat
- Fatiga
- Encapsulament de les pròtesis mamàries
- Retracció i inflamació de la musculatura
- Disfàgia
Cirurgia:
En funció de l’extensió, tipus de tumor i afectació o no de ganglis limfàtics, el metge cirurgià escollirà el tipus de cirurgia que permeti extreure tota la massa tumoral conservant el màxim de teixit possible . Com més extensió de teixit estigui implicat en la cirurgia, més risc de seqüeles.
Per poder prevenir les seqüeles és important rebre tractament de fisioteràpia, abans de la cirurgia, per tal de valorar i tractar els teixits implicats:
- Augmentar el to muscular
- Elastificar els teixits
- Valorar l’estat del sistema cardio-pulmonar
- Realitzar medició (perimetria) per valorar limfedema
- Tractar lesions múscul-esquelètiques existents
- Explicar exercicis post-cirurgia immediata
Després de la cirurgia, es recomana realitzar fisioteràpia de forma precoç, sobretot si s’han extret ganglis en la cirurgia, per tal de reduir el limfedema i el risc d’aparició i severitat de les seqüeles, essent les més freqüents les següents:
- Limfedema
- Fibrosis i adherències
- Cordó axilar
- Limitació articular
- Contractures
- Dolor
- Seroma
- Neuropatia
- Alteració postural
Hormonoteràpia:
Els tumors hormodepedents es tracten amb medicació que inhibeix la producció d’hormones, i poden causar símptomes que podem pal·liar amb la fisioteràpia oncològica:
- Osteoporosis
- Dolor articular
- Rigidesa articular
- Síndrome de Menière
- Dolor muscular
- Augment de pes
- Alteracions del son
- Disminució de la líbido sexual
- Disparèunia (dolor durant les relacions sexuals).
Recorda, que tots aquets efectes secundaris i seqüeles, són esperables, no normals, el normal és trobar-se bé, no convisquis amb ells.
Informa’t de tot el que podem fer per ajudar-te a millorar la teva qualitat de vida durant tot el procés oncològic.